Qui som Dóna'ns la teva opinió Español
Accés usuaris registrats Usuari Clau
Recordar dades d'accés Registra't aquí!
Què fer si volen estudiar al menjador?
La realitat dels espais físics en les cases o en els pisos pot condicionar la convivència familiar. Hi ha moments, per bé que hi hagi un fill únic o una filla única, que demana als pares si poden estudiar o fer alguna cosa fora de la seva cambra. No totes les fases de creixement són iguals. La companyia es necessita més en unes fases que en altres. Si això passa quan la família només té un fill o una filla, què serà quan n'hi hagi dos o més?
Resposta de l'expert/a Jaume Patuel Puig
Edat De 6 a 12 anys, De 12 a 16 anys, De 16 a 18 anys
Valoració

Sovint, alguns dels membres de la família prefereix realitzar alguna activitat, com estudiar, en un dels espais comuns de la casa. Aquest costum, si és compartit per la resta dels fills, pot generar algun malestar o conflicte. En aquests casos, el sentit de la realitat s'ha d'imposar a fi que hi hagi un clima emocional distès . Els pares han d'estar molt d'acord en com situar-se davant una realitat que els depassa, amb la qual no hi estan d'acord, però que s'hi troben. Les reaccions no seran les mateixes si hi ha un segon habitatge amb millors condicions. No hem d'oblidar que l'hàbitat és en funció de la família i no viceversa.

L'època de l'adolescència, per exemple, pot presentar més problemàtica. L'esperit de contradicció, l'inconformisme, el queixar-se de tot en formen part. Els pares han de poder saber suportar-ho, ser forts i exercir el principi de realitat junt amb el d'autoritat: les coses són com són i no hi ha altra cosa. Això els proporcionarà seguretat emocional i no angoixa. Aquesta seguretat és el que permet que l'adolescent vagi superant les incomoditats, les rivalitats fraternes.

Ara bé, l'afer d'estudiar al menjador és molt precís i concret. Els pares han de poder valorar la situació de la cambra. Moltes habitacions no permeten fer un estudi adequat. Aleshores, la comprensió ha de ser que el noi o la noia, i més en certes edats que en altres, puguin trobar la llibertat sense haver de demanar permís cada vegada.

La situació d'estudiar al menjador permet un desenvolupament de l'autonomia personal. Saber quan fer-ho, com fer-ho i per què fer-ho. És cert també que ajudar a l'autonomia demana per part dels pares saber posar límits, exigir l'ordre després d'estudiar i aquells aspectes que cada fill o filla presenten.

Per això, en un moment donat, la resposta podrà ser: "Avui, no pots estudiar al menjador... Arregla la teva cambra i t'hi trobaràs còmode". Serà un bon motiu per demanar constància de l'ordre personal. En aquest sentit, valorar la possibilitat d'estudiar fora de casa, a la biblioteca del barri o de l'escola, serà un valorar el que significa estudiar a casa i el valor de la pròpia cambra.

Cal considerar també la impossibilitat d'estudiar a casa perquè el menjador pot tenir altres finalitats, i aleshores el "no" patern o matern ha de ser fet amb comprensió, amb delicadesa. No cal sentir-se malament perquè la casa no presenta totes les comoditats que es voldrien oferir als fills. El malestar interior o un sentiment de culpa, de no poder ser perfectes en oferir tot el que demanen els fills, pot generar conductes inadequades que a la llarga generen conflictes dins la família. El fet de permetre d'estudiar a casa per ser "bons pares" podria ser-ne un exemple. 
 
fes el teu comentari enviar a un amic Imprimir
Valora aquest article 1 2 3 4 5   (5 = molt interessant)

Política de Privacitat   |   Nota Legal   |   © 2011 FAMILIA FORUM

És una iniciativa de

amb el suport de

amb la col·laboració de